27 februari 2023

"Alles waar je ogen van gaan sprankelen, moet je doen.”

Vorig jaar vroeg Andre Verschoor mij om hem op te volgen als columnschrijver. Heel eerlijk, ik heb best even getwijfeld. Vrouw zijn in de staalwereld is soms al uitdagend genoeg. Laat staan iedere twee maanden een pagina vullen met een ongezouten visie op hedendaagse zaken of vooruit te lopen op de onbekende toekomst.

Ik hoor u denken. Een vrouw met een column. In het staal. Waar gaat ons dit brengen. Het zal geen column zijn over parametrisch ontwerpen of constructieve rekenvoorbeelden. Deze niet, maar ook komende niet. Ook niet over circulair bouwen overigens, ook al begrijp ik dat dit in lijn der verwachtingen ligt. Het gaat over wat persoonlijks. Ik mis de trots, de passie. Ik mis die sprankelende ogen.

Onbegrijpelijk? Dat hoor je mij niet zeggen. We leven in een land waar een kabinet in staat is meer angst te zaaien dan een handelaar die vorig jaar een steeds duurdere prijslijst op de mail deponeerde. We leven in een land waarin ‘boeren’ en ‘bouwen’ verboden woorden worden en de grootste klimaatliefhebbers zich om de haverklap kostelijk laten verwennen in een privéjet. Tijd is immers geld. Meer zeg ik er niet over, behalve dat ik wel eens de wens heb dat Den Haag door 29 staalbouwers wordt vervangen. Dan weten we zeker dat gekleurd staal niet óók als racistisch bestempeld gaat worden. Maar goed, dan kunnen we er altijd nog excuses voor aanbieden.

Laten we het gewoon een uitdagende tijd noemen waar het beste in ons als ondernemers naar boven zou moeten komen. Om me heen zie ik wat anders. Ik zie hoe we ons laten meesleuren door voorspellingen en uitspraken waar de honden geen brood van lusten. We laten ons regeren door angst en verlammen onszelf en onze organisaties.

Zullen we hier mee stoppen? Is het glas halfvol, pak een kleiner glas, schenk de inhoud over en doe wat je moet doen. Maak onze klanten weer verliefd op staal en denk na over hoe we de volgende generatie staalbouwers enthousiast maken.

We ondernemen in een tijd dat sprankelende ogen het verschil gaan maken. Dát bepaalt de State of Steel.

 

Deze eerste column maakt deel uit van de columnreeks van het vakblad Bouwen met Staal

Direct contact met Circulairstaal®? Neem contact op via Whatsapp.